Nybegynders guide til hestens pasning og pleje

Er du ny i stalden, så følger her en guide til hestens pasning og pleje.

Når du ankommer til stalden, så står den hest, du skal ride på i undervisningstimen, enten i sin boks, eller også er der en anden rytter, der rider på den inde i ridehuset. Hvis sidstnævnte er tilfældet, skal du blot vente på, at det bliver din tur til at ride på den. Hvis førstnævnte er tilfældet, så har du selv ansvaret for at strigle den og sadle den op.

Strigling

Du starter dit besøg i stalden med at hilse på hesten, klappe den og f.eks, give den en gulerod eller et æble. Så bliver I introduceret til hinanden på en god måde. Selvom hesten står i boksen, så kan den godt have været på græs- eller jordfold tidligere på dagen, hvilket betyder, at den trænger til at blive striglet for at fjerne al støv, snavs og evt. jord fra dens pels, Det gør du ved at anvende forskellige strigler. Du kan godt strigle hesten i hesteboksen, men mange ryttere foretrækker at gøre det ude på midtergangen i stalden, fordi der er mere lys, og her kan du også spænde hesten fast i to reb, så den ikke løber rundt, imens du strigler den. Den hårde strigle kører du rundt på hesten i cirkelbevægelser for at løsne snavset. De blødere strigler bruger du til at strigle hestens pels blank. Brug hovrenseren til at fjerne sten, jord og mudder fra hestens hove. Brug mankekammen til at børste manke og hale.

Opsadling

Opsadlingen foregår ved, at du lægger sadlen på hestens ryg og spænder gjorden fast rundt om maven. ALLE heste puster maven op, når man gør dette, fordi hesten synes, at det er lidt ubehageligt, at det strammer om maven. Derfor skal saddelgjorden ALTID efterspændes før rideturen. Hovedtøjet lægger du på hesten ved først at putte biddet forsigtigt i munden på hesten. Hovedtøjet trækkes op over hestens ører og spændes fast i den ene side. Så er hesten sadlet op, og du er klar til at gå ind i ridehuset eller ud på ridebanen med den.

Før du sætter dig op på hesten, skal du som førnævnt huske at spænde sadelgjorden igen, så du er sikker på, at sadlen ligger fast og stabilt på hestens ryg. Så trækker du stigbøjlerne ned på hver side af hesten og stiger op på den fra venstre side.

Når rideturen er slut, skal hesten enten overdrages til en anden rytter, eller den skal trækkes tilbage i stalden og sadles af. Hvis det er dit ansvar at sadle af, så trækker du den ind i stalden og tager sadel og hovedtøj af den. Hvis den har svedt meget, kan du enten tørre dens pels med halm, og i sommerperioden kan du også skylle den med vand i spiltovet i stalden. Husk altid at tørre efter med halm, så ikke hesten bliver kold og forkølet. Du kan også lægge et sveddækken over den, som suger fugten. Husk at klappe hesten og belønne den med en godbid. Det er en god måde at sige tak for rideturen på.