JA, du bør ALTID have ridehjem på!

Selvom du har en godmodig hest, som du stoler på, så bør du ALTID have en god ridehjelm på uanset alder og erfaring. Selvom du er den erfarne type, der måske tænker, at det er unødvendigt, fordi du er en dygtig rytter, og du kender din hest godt, så bør du alligevel have hjelm på. Det kan også være, at du er den forfængelige type, der ikke gider at have fladt hår, eller synes det er ufedt at have hjelm på, når temperaturerne kommer op over 20 grader, og så sveder du under hjelmen. Alligevel bør du bære hjelm. Inden for ridesporten kan der ske grimme ulykker, hvis man ikke har hjelm på, for der er flere måder, der kan ske uheld på.

Skovtur med overraskelser

Hesten er fra naturens side et byttedyr, og det betyder, at den flygter, hvis den bliver forskrækket eller bange. Uanset hvor trænet og rolig din hest er, vil den altid kunne gå i panik og begynde at løbe, hvis den bliver overrasket over en høj lyd, eller nogen sniger sig ind på den bagfra. Er du på skovtur, så kan der være steder, som er ukendte, vandløb den ikke bryder sig om at forcere, eller der kan komme en løs hund, og så risikerer du, at den stikker af. Nogle heste på skovtur kan også finde på at løbe, når de nærmer sig stalden – for pludselig kan de genkende deres hjem, og så vil de gerne hurtigt tilbage i deres bås og have mad. Hvorfor dog spilde tiden på at skridte hjem i et roligt tempo, hvis man kan løbe hele vejen på den halve tid, synes nogle heste at mene. Du kan blive overrasket, hvis hesten pludselig ”tager biddet” og stikker af med dig på ryggen, og resultatet kan være, at du falder af og slår hovedet.

Hesten nægter at springe

På ridebanen kan der være spring, som hesten ikke vil forcere. Måske, fordi den ikke kender dem, måske fordi du er usikker på springet, og så mærker den din usikkerhed – og slår hovene i, så det støver. Du flyver ud over hestens hals og lander på jorden eller endnu være – du lander i fordringen og slår dig hårdt. Du kan aldrig vide, hvordan din hest reagerer på forskellige forhindringer, og selv rutinerede ryttere falder af og får knubs fra tid til anden. Lad ikke tilfældighederne eller hestens humør råde. Sørg for at have en god sikkerhedshjelm på, så du har gjort, hvad du kunne for at forebygge slemme ulykker.

Som rytter kan man brække både arme og ben, men det kan som regel lappes sammen igen. Værre er det, hvis man lander på sit hoved. Det kan have dødelige konsekvenser, eller man kan få hjernerystelse eller blive lam. Lad være med at tage let på det med ridehjelmen – mest for din egen skyld,